Tavalyhoz képest májusban is nőtt az autópiac, a legnépszerűbb modell szokás szerint a Skoda Octavia volt.

Tavalyhoz képest májusban is nőtt az autópiac, a legnépszerűbb modell szokás szerint a Skoda Octavia volt.

Összesen 5,017 darab új személygépkocsi, valamint 950 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kis haszonjármű került forgalomba februárban Magyarországon – derül ki a Jato Dynamics.

Mint a piackutató rámutat a személygépjárművek esetén ez a forgalomba helyezési mennyiség a tavaly februári számoknál 30%-kal magasabb. A kis haszonjárművek esetén az előző év februári eredményeihez képest 18%-os növekedés történt. Felmerül a gyanú, hogy a gyenge forint/erős euró esetleg még jobban felpörgette a reexport szerepét? Azaz külföldiek megveszik az autót nálunk, de kiviszik.

Februárban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) az Opel volt, 679 darabszámmal, mellyel a hazai piac 11.3%-át sikerült lefednie a márkának. Mögötte a Ford és a Volkswagen szerepel a listán.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor az év második hónapjának győztese szintén az Opel 611 darabszámmal és 12,2%-os piaci részesedéssel. A második az VW (534db), a harmadik pedig a Skoda 532db-bal, akit a Ford (515db) és a Suzuki (409db) követ a top listán.

Modell szinten a legtöbb Škoda Octaviából (368db), Suzuki Swiftből (194db), Ford Focusból (159db) VW Golfból (158db) és Opel Astra-ból (155db) kelt el februárban.

Az első két hónap eladásai modell szinten:
Nagyot ugrott a hazai autóeladás 3

A 3.5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszon-járművek eladása terén a február is a FIAT Ducato-nak kedvezett 83 db-os forgalomba helyezéssel, mögötte a Toyota Hilux 7db-bal lemaradva, majd haramadik helyen a Peugeot Boxer végzett 57db-bal.

A magyar gépjármű piac céges és magán eladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az új autó forgalomba-helyezések többsége, 74% céges, míg a magán eladások a piac 26%-át teszik csak ki.

A céges és magán eladások alakulása:

Nagyot ugrott a hazai autóeladás 4
Forrás: Jato Dynamics