Az ACEA közleménye szerint az Európai Unióban és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban 967,7 ezer autót helyeztek forgalomba az előző hónapban. A nagy országokban sehol nem csökkent a kereslet, és néhány kisebb piacon is növekedés volt.

Az ACEA statisztikái szerint Nagy-Britanniában és Spanyolországban 7,6-7,6 százalékkal, Németországban 7,2 százalékkal, Olaszországban 3,2 százalékkal, Franciaországban 0,5 százalékkal emelkedtek az eladások. Kedvező fordulat volt, hogy olyan országokban is élénkült a kereslet, amelyeket komolyan érintett a gazdasági válság. Írországban 33, Portugáliában 32, Görögországban 15 százalékkal nőttek az összesített eladások, többnyire a takarékos, kisebb méretű autók megugrott értékesítései miatt.

Magyarországon 19,7 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezett autók száma januárban. A fontosabb autógyártók közül a Volkswagen-csoport eladásai 8,9, a Renault-csoport eladásai 13,4, míg a PSA eladásai 7,4 százalékkal emelkedtek januárban. Ezzel ellentétben a General Motors csoportszintű eladásai 5,3, a Fiaté 2,1, a Hyundaié pedig 5,9 százalékkal csökkentek.

(Forrás: MTI)