Az ötvenkét éves Michael Newman súlyos szembetegséggel született, és kisgyermekkorában megvakult. Ez sem akadályozta meg őt azonban abban, hogy szenvedélyesen rajongjon az autókért, illetve mindenféle motorizált járműért. Az elmúlt években versenyautók, repülőgépek, motorcsónakok és motorkerékpárok kormánya mögött élhette ki néhány percre szenvedélyét, most pedig új kihívásokat állít maga elé: egy ezer lóerőre tuningolt Nissan GT-R sportkupéval megkísérli megdönteni saját korábbi világcsúcsát: tavaly 300 km/órát ért el egy Porsche GT2 volánjánál. 
A kísérletben részt vevő, ezer lóerős autót a Litchfield Motors építi számára; a kifejezetten a Guinness világcsúcs megdöntésére készített sportkocsit beépített tűzoltó-berendezéssel is felszerelik, ugyanakkor kezelőszerveit nem igazítják a világtalanok speciális igényeihez.
A kétgyermekes Michael Newmant saját gépjárművezető édesapja segíti a rekordkísérletben; vele konvojban fog haladni, és rádión keresztül ad neki utasításokat. “Látóként fel sem fogjuk, mennyi apró korrekciót végzünk nagy sebességű vezetés közben. A nem megfelelő kormánykezelés hatalmas balesethez vezethet” – mondta az augusztusra tervezett kísérletről az idősebb Newman. 


A korábban bankban dolgozó Michael Newman már 2010-ben megpróbálta elérni a 320 km/órás sebességet egy walesi tengerparti szakaszon, egy 2000 lóerős, 7.0 V8-as motorral szerelt Keating TKR segítségével. Az autó azonban egy tesztfutam alkalmával megpördült, a tartalékként kiállított Nissan GT-R pedig túlhevült kuplungja miatt nem ment gyorsabban 273 km/óránál, így akkor le kellett fújni a futamot. 
Michael először 2003-ban hódította el a világcsúcsot egy kompresszoros Jaguar XJR-rel (231 km/óra), amit két évvel később egy BMW M5 volánja mögött 286 km/órára javított.
Michael alapítványa, a Speed of Sight hozzá hasonló, fogyatékossággal küzdő embereket ajándékoz meg a járművezetés élményével. Ő tartja a vakok sebességi világrekordját motorkerékpáron (142 km/óra, 2001-ben), tavaly novemberben egy F1-es versenyhajóval 150 km/óra sebességet ért el, 2011-ben pedig műrepülőgéppel repült rekord számú hurkot. A levegőtől egyébként remél még Guinness rekordot a férfi: tervei között egy vadászrepülőgép is szerepel…