Eredetileg tavaly áprilisban kezdte volna meg az új generációs Mondeo európai forgalmazását a Ford, ám homologizációs és felszereltségi kételyek miatt ez kitolódott. Most a márka nagy-britanniai főnöke, Mark Ovenden újságíróknak elmondta, hogy 2014 negyedik negyedévére immár bizton számíthatunk a Ford globális autójának óvilági bemutatkozására. 

Az új generációs Mondeo nagy újdonsága az egyliteres, háromhengeres motor bevezetése. Megjelenik továbbá egy vadonatúj, másfél literes EcoBoost is a kínálatban, 150 lóerővel és 240 Nm nyomatékkal. Emellett megmarad a régi 1.6 és 2.0 EcoBoost. A dízel vonalon az ismert kétliteres mellé felsorakozik egy 1,5-ös TDCI; jön továbbá az automata, összkerékhajtású hajtáslánc. 
Hibrid modellre is számítunk (mi az hogy – már vezettük is!), 190 lóerővel és 4,5 liter alatti átlagfogyasztással. Az autó hálózatról tölthető kivitelben is kapható lesz, jóval kedvezőbb üzemanyag-fogyasztással és 32 kilométeres elméleti elektromos hatótávolsággal. 
A jelenlegivel nagyjából azonos alapterületű, de alacsonyabb autó ára a várakozások szerint alacsonyabbról indul, mint a mostanié (nyilván a kisebb belépőmotor miatt), a kínálat csúcsán megjelenik a prémium színvonallal kacérkodó Vignale kivitel. A Mondeo kombi megjelenésére legkorábban 2015-ben számíthatunk.
Képeinken a Ford Mondeo ikertestvére, az észak-amerikai Ford Fusion