Bruttó két forinttal csökkenti a MOL a gázolaj nagykereskedelmi listaárát szerdán, míg a benzin ára most nem változik – tudta meg a Portfolio.hu. Eszerint az olajtársaság a benzin literjét bruttó 380,6, a gázolajét pedig bruttó 396,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Ön figyelembe vesz 2 forintos üzemanyagár-változást?
Ha tehetem, megvárom a csökkentés napját.
1% ()
Nem, mert 2 forintos mérséklődésnek semmi jelentősége.
1% ()
Nem befolyásol, ugyanott tankolok.
1% ()
Tök mindegy, nem én fizetem.
1% ()

Az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (2 Ft-os gázolajár-csökkenés és a benzin árának változatlanságával) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti a Portfolio.hu szerint, hogy a benzint átlagosan 401-402 forintos, a gázolajat pedig 418-419 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

A minimális ármérséklődés oka a finomított termékárak szerény csökkenése, eközben a hazai fizetőeszköz árfolyama ugyan gyengült a dollárhoz képest – ami alapvetően kedvezőtlen irányba hatott a hazai autósok számára -, de ez a gázolaj esetén nem volt akkora, hogy megakadályozza az árcsökkentést. A benzin esetén a finomított termékárak csak kisebb mértékben estek, így itt a forint mozgása eltörölte az árcsökkentés lehetőségét.

Csökken az üzemanyag ára 2 Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 16 forinttal, a gázolajét 8 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 3,8%-os, a dízel esetén 1,8%-os csökkenésnek felel meg.