Bruttó négy forinttal csökkenti a benzin, hárommal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát szerdától a Mol – tudta meg a Portfolio.hu. Ebből következően az olajtársaság a benzin literjét bruttó 380,6, a gázolajét pedig bruttó 398,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (4 Ft-os benzinár és 3 Ft-os gázolajár csökkenés) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 401-402 forintos, a gázolajat pedig 420-421 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Természetesen az autósok 20-25 forintos árkülönbségeket is találhatnak a különböző (akár egy márkához tartozó) kutak között is.

Így alakult az üzemanyag fogyasztása tavaly (liter, egész éves adatok még nincsenek)

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 14 forinttal, a gázolajét 1 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 3,4%-os, a dízel esetén 0,2%-os csökkenésnek felel meg.

A finomított termékárak csökkenése az ármérséklődés oka, miközben a forint árfolyama érdemben nem változott a dollárhoz képest. Ha a közeljövőben a líbiai kitermelés felől továbbra is kedvező hírek látnak napvilágot, úgy tovább eshetnek a finomított termékárak (változatlan USDHUF árfolyamot feltételezve) ezzel párhuzamosan pedig a hazai üzemanyagárak is.