Bruttó négy forinttal csökkenti a benzin, hárommal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát szerdától a Mol – tudta meg a Portfolio.hu. Ebből következően az olajtársaság a benzin literjét bruttó 380,6, a gázolajét pedig bruttó 398,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (4 Ft-os benzinár és 3 Ft-os gázolajár csökkenés) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 401-402 forintos, a gázolajat pedig 420-421 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Természetesen az autósok 20-25 forintos árkülönbségeket is találhatnak a különböző (akár egy márkához tartozó) kutak között is.

Így alakult az üzemanyag fogyasztása tavaly (liter, egész éves adatok még nincsenek)

Így alakult az üzemanyag fogyasztása tavaly (liter, egész éves adatok még nincsenek)

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 14 forinttal, a gázolajét 1 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 3,4%-os, a dízel esetén 0,2%-os csökkenésnek felel meg.

A finomított termékárak csökkenése az ármérséklődés oka, miközben a forint árfolyama érdemben nem változott a dollárhoz képest. Ha a közeljövőben a líbiai kitermelés felől továbbra is kedvező hírek látnak napvilágot, úgy tovább eshetnek a finomított termékárak (változatlan USDHUF árfolyamot feltételezve) ezzel párhuzamosan pedig a hazai üzemanyagárak is.