Egy ötvenéves üzletember, felesége (43) és egy további hölgy utas (20) ült azon a könnyű repülőgépen, amely szombaton délután fél négy körül sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Bronxot észak-déli irányban átszelő gyorsforgalmi úton (Major Deegan Expressway). 

A kisgép nem sokkal korábban szállt fel egy Connecticut állambeli repülőtérről, hogy körberepülje a New York-i Szabadság-szobrot. Miután sikeresen megtették a légvonalban nem egészen 90 kilométeres utat, visszafelé váratlanul leállt az 1966-os gyártású Piper PA28 Cherokee motorja. 
Michael Schwartz és repülőgépe

Michael Schwartz és repülőgépe

A légi irányítók megpróbálták a La Guardia nemzetközi repülőtérre átirányítani az ekkor már csak vitorlázásra képes járművet, ám elveszítették vele a kapcsolatot. 
A pilóta, Michael Schwartz, aki 2012 júliusában vásárolta meg a repülőgépet, majd tavaly áprilisban szerezte meg tanuló jogosítványát, ekkor úgy döntött, megpróbál az alattuk húzódó, háromsávos autópályán leszállni. 
A landolási kísérlet alighanem tömegszerencsétlenséghez vezetett volna, de mindenki szerencséjére éppen azon a szakaszon dolgozott egy csapat útjavító munkás. Villámgyorsan kapcsoltak, és lezárták a teljes autópályát, így a légiforgalmi hatóság adatbázisában még mindig tanuló státuszúként szereplő, de a rendőrségi jelentések szerint teljes értékű engedéllyel rendelkező pilóta biztonságosan lerakhatta a négyszemélyes, egytonnás gépet. 
Repülőgép landolt az autópályán 3
“Hatalmas szerencsénk, hogy ilyen kiválóan megtanult landolni a férjem” – mondta később Schwartz felesége. A pilóta és egyik utasa karcolások nélkül úszta meg a kalandot, a másik hölgy utas (nem tudni, melyik) nem életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. A repülőgép egyik futóműve kitört a landolás során, valamint az út menti fák megsértették az üzemanyagellátó rendszert, így némi kerozin folyt az autópályára, de komoly tűzveszélytől nem kellett tartani.
A pilóta egyelőre senkinek nem nyilatkozott a balesetről.
A repülőgépet késő délután emelték trélerre és szállították el, de a légijármű széles szárnyai miatt ez további fennakadásokat okozott a közlekedésben; az érintett útszakaszon csak késő este indult újra a forgalom.
Az alábbi videón jól látszik, milyen hatalmas erőkkel vonult fel a rendőrség, a mentőszolgálat és a tűzoltóság a helyszínen.
Képek és forrás: Daily News