Az autóipari előrejelzésekre szakosodott IHS Automotive legújabb jelentése szerint 2050-re gyakorlatilag egyeduralkodóvá válnak az önjáró gépkocsik. 

Bő tíz év múlva, azaz 2025-ben 1000 autóból még csak kettő lesz képes az autonóm közlekedésre, írja a tanulmány. Tíz évvel később 9,2 százalékra nő a részesedésük az újautó-eladásokban – konkrét számokban egy évtized leforgása alatt 230 ezerről 11,8 millióra fog nőni az emberi beavatkozás nélkül is közlekedni képes gépkocsik száma. 


A növekedés nem pusztán a vásárlói hozzáállás változásának lesz betudható. A kutatók becslései szerint jelentős mértékben fog csökkenni a technológia felára: a ma még megfizethetetlen autonómia 2025-re költséges (1,5-2 millió Ft) extrává minősül át, 2035-re pedig nem fog többe kerülni, mint egy igényes audiorendszer: az IHS Automotive szerint húsz év múlva már akár 3000 dollárért (660 000 Ft) hozzájuthatunk az autónkat önjáróvá tevő rendszerekhez. 
Az autonóm gépkocsik elsődleges előnye nem a felhasználói kényelem: a várakozások szerint az egymással és a környezetükkel kommunikáló autók gyakorlatilag balesetmentesen közlekedhetnének. 
Jelenleg többek között az Audi, a Mercedes, a VW, a Nissan, a Toyota, a Volvo és a Ford mutatott be több-kevesebb önállósággal bíró gépkocsit; az év végén pedig a Renault is felvázolta önműködő elektromos taxikra vonatkozó elképzeléseit.