Bruttó három forinttal emeli a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát szerdától, míg a gázolaj ára most nem változik – tudta meg a Portfolio.hu. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 386,6, a gázolajét pedig bruttó 406,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek. Múlt héten a gázolaj ára nőtt, az azt megelőző hetekben szintén többször volt áremelkedés.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (3 Ft-os benzinár emelés és a gázolaj árának változatlanságával) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti a Portfolio.hu számításai szerint, hogy a benzint átlagosan 407-408 forintos, a gázolajat pedig 428-429 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 5, a gázolajét ugyancsak 7 forinttal drágábban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 1,2%-os, a dízel esetén 1,7%-os emelkedésnek felel meg.

Ismét emelkedik az üzemanyag ára 2 A benzin emelkedésének oka a finomított termékárak emelkedése, eközben a teljes múlt hetet tekintve a hazai fizetőeszköz árfolyama is gyengült a dollárhoz képest, ami alapvetően kedvezőtlen irányba hatott a hazai autósok számára. A gázolaj esetén a finomított termékárak drágulása miatti áremelést már a múlt héten érvényesítette áraiban a Mol.

A GKI múlt pénteken kiadott, erre a héten vonatkozó prognózisa egyébként árcsökkenést valószínűsített. Azt írták, hogy az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve december 11-én, szerdán a benzin ára valószínűleg változatlan marad, a gázolaj áránál 3 forintos csökkentés lehetséges.