Bruttó két forinttal emeli a MOL a dízel nagykereskedelmi listaárát szerdától, a Portfolio.hu szerint a benzin ára marad. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 371,6, a gázolajét pedig bruttó 393,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (2 Ft-os dízelár emelés és a benzin árának változatlanságával) szembesülnek majd szerdától a kutaknál. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 392-393 forintos, a gázolajat pedig 415-416 forintos literenkénti áron tankolhatják majd.

A múlt pénteken bruttó 4, illetve 2 forinttal csökkent a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. Múlt szerdán, és – az október 23-i heti nemzeti ünnep miatt csütörtökre halasztott döntés miatt – múlt hétfőn is csökkent az üzemanyagár: hétfőn a benzin bruttó 2, a gázolaj 4 forinttal lett olcsóbb, szerdán pedig 5, illetve 4 forint volt az árcsökkenés mértéke. A mostani növekedés tehát egy árcsökkentő tendenciát tör meg.
Újra emelkedik az üzemanyag ára 1
Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét egyébként 19 forinttal, a gázolajét 12 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a Portfolio.hu számításai szerint benzin esetén 4,6%-os, a dízel esetén 2,8%-os csökkenésnek felel meg.

A gázolaj áremelkedésének oka a finomított termékár mérsékelt emelkedése, eközben a hazai fizetőeszköz árfolyama is gyengült a dollárhoz képest, ami alapvetően kedvezőtlen irányba hatott a hazai autósok számára. A benzin esetén a finomított termékár nem változott olyan mértékben, és a forint mozgása sem volt akkora, hogy az áremelést indokolt volna.