Jövőre ajánlott a téli gumi 1

Hazánkat egyedül Szerbia, Horvátország és Ukrajna irányába lehet téli gumi nélküli autóval elhagyni. A téli abroncs nemcsak nyugaton kötelező egyre több országban

A Népszabadság csütörtöki számában Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) ügyvezető elnöke számolt be arról, hogy az elmúlt időszakban többször tárgyaltak a kormányzat képviselőivel arról, hogy Magyarországon is legyen ajánlott a téli gumiabroncsok használata.

Még nem dőlt el, hogy ez a KRESZ szabályainak vagy a biztosítási törvények módosításával érhető el. Az elnök úgy véli, ha a fővárosban az új taxis rendeletben a téli gumi használatát lehetett szabályozni, akkor alighanem általános szinten is lehet ilyen jellegű intézkedést hozni.

A téli gumik használatát eddig is javasolták a szakemberek és a szaksajtó, de a KRESZ-ben nincs benne, pedig sokan évek óta lobbiznak érte. Társadalmi célú közlekedésbiztonsági reklámkampányt is indít a Magyar Gumiabroncs Szövetség annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a téli gumiabroncsok használatára. A szervezet a kezdeményezéstől azt várja, egyre több autós ismeri fel, hogy biztonságosabb a járműveket 7 Celsius-fok alatt a síkos, jeges utakra tervezett gumiabroncsokkal felszerelni.