A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. megfigyelései szerint ez a változás minden évben hatással van a forgalomra. Idén október 27-én kell hajnali 3-ról 2 órára visszaállítani az órákat.

Az óraátállítás átmeneti, negatív hatása bizonyított: ilyenkor ugyanolyan élettani folyamatok játszódnak le az emberekben, mint amikor több időzónán utaznak át. Ez az úgynevezett “jetlag” jelenség, amely a valós és a belső idő egyfajta “elcsúszását” jelenti. A valós idő változására a szervezetünk később reagál, a napi ritmus felborul, ami fáradékonyságot, idegességet okozhat. Ez a kellemetlen állapot néhány napon belül elmúlik, azonban addig is célszerű fokozottan odafigyelni a mindennapi teendők, különösen a közlekedés során, hiszen a balesetek nagy részét a feszült, figyelmetlen közlekedők okozzák.

Az őszi óraátállítás komoly hatással van a forgalomra. Nemcsak a lélektani tényezők, hanem a körülmények változása is kockázatot jelent a közutakon: például, aki október 25-én délután 5 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik vagy halad át a zebrán. 28-án, hétfőn azonban ugyanebben az időpontban minden átmenet nélkül már szürkület fogadja a közlekedőket. A Best Way szerint az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, akár két százalékkal is nő a balesetek száma az utakon, és nagyobb torlódások keletkeznek.

Idén a főváros közlekedését tovább nehezítik a felújítások miatti útlezárások, különös tekintettel a Hungária körút környékére. Az 1-es villamos pályafelújítási munkálatai miatt teljes útszakaszok kerültek lezárásra, ami eleve egy kiélezett forgalmi helyzetet teremt. Az óraátállítás tovább nehezíti a közlekedők dolgát, ezért is fontos jó előre felkészülni erre.