15 százalékkal drágult a személyautók átlagos köteleződíja 2013 negyedik negyedévének küszöbére a díjhirdetési liberalizáció bevezetése, január elseje óta.

A Netrisk elemzése szerint az átlagdíjak az idei tavasz derekán, egy jelentős díjemelkedés nyomán álltak be a 23 ezer forint körüli értékre, azóta – immár közel fél éve – ezen a szinten stagnálnak. Az év végi kampány azonban akár 50 százalékot megközelítő díjzuhanást is hozhat az évközi díjszinthez képest.

 Olcsóbb lehet a kötelező biztosítás 1

A különféle teljesítmény szerinti bontásból (kis-, közép- és nagykategória) kitűnik, hogy a legnagyobb növekedést az elmúlt kilenc hónapban a 150 kW (204 LE) feletti teljesítményű autók köteleződíja produkálta, amely minden bonus-kategóriában csaknem a harmadával drágult.

“A időszak elején tapasztalható aktív kísérletezést követően a díjstruktúra viszonylag állandósult” – értékeli az elmúlt hónapok fejleményeit Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója. “Az év eleje óta összesen 44 tarifaváltoztatást jelentett be a piacon szereplő 15 biztosító, ezek több felére azonban még a március-áprilisi időszakban került sor.”

Olcsóbb lehet a kötelező biztosítás 2

Nem valószínű azonban, hogy a mostani árak megmaradnak az év végére. Az idei kötelezőkampányban még mindig a hazai gépjárműállomány több mint fele, kétmillió jármű érintett: ennyi kötelező biztosításnak esik az év végére az évfordulója. A Netrisk várakozásai szerint idén is mintegy 400-450 ezer biztosítóváltásra kerül sor.

A kampány időszakára a legtöbb biztosító várhatóan új díjtarifát hirdet majd, amelyről november 2-án értesülhetnek az érintett autósok, akiknek ezt követően egy hónapjuk lesz eddigi biztosításuk felmondására.

A kiélezett kampány hatására az időszak során kötött szerződések átlagdíja ismét jóval az évközi díjak szintje alatt, várhatóan 12-13 ezer forint körül alakul majd, ami a tavalyi kampányidőszakban kötött szerződések átlagdíjánál ugyan kissé magasabb, de a Kgfb-indexben időszakosan így is közel 50 százalékos zuhanást okozhat majd.

Forrás: Netrisk