Az idei üdülőszezonban a magyarok 62 százalékkal több bérautót foglaltak le a portál által használt nemzetközi rendszeren keresztül, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. 2011-hez képest pedig háromszorosára nőtt az autókölcsönzések száma a magyarok körében. Nemcsak többször béreltünk autót idén, de többet is költöttünk, mint egy évvel ezelőtt: akkor átlagosan 54 ezer forintot hagytunk ott az autókölcsönzőknél, míg ebben az évben 90 ezret szántunk bérautóra.

Az autóbérlési célpontok népszerűségi listájának élén – az elmúlt évekhez hasonlóan – ezúttal is Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Államok végzett, azonban idén a negyedik helyre Magyarország (6%) is felzárkózott, lehagyva ezzel az Egyesült Királyságot és Németországot. Ennek hátterében az áll, hogy egyre több autókölcsönző kínál hazánkban is kedvező ajánlatokat, amelyeket előszeretettel vesznek igénybe a magyarok belföldi autóbérlések alkalmával. A legnépszerűbb városok idén Tenerife, Madrid, Catania és Los Angeles voltak. A gépjárműveket elsősorban egyhetes nyaralásokhoz vettük igénybe, de nem volt ritka az öt és a 14 napos foglalási periódus sem.

Az utóbbi évek statisztikái azt mutatják, hogy a magyarok jellemzően a gazdaságos, mini és kompakt járműveket részesítik előnyben az autókölcsönzés során, azonban ebben az évben a hét-, illetve kilencszemélyes kisbusz is keresett kategória volt. A biztosításkötések száma is lényegesen megemelkedett: az Autokolcsonzes.hu adatai szerint a magyarok 14 százalékkal többször kötöttek bérautó-biztosítást idén nyáron, és leggyakrabban a kis rizikófaktorú megoldásokat választották.

Bár az előző évekhez viszonyítva idén jóval többet költöttünk autóbérlésre, még mindig jól látszik az életszínvonalbeli különbség a nyugati szomszédainkhoz képest: Ausztriában például 69 százalékkal többen béreltek autót, mint idehaza, de még a csehek is leköröztek minket, ők egyharmaddal többször vettek igénybe bérautó-szolgáltatást, mint mi. Magunk mögött hagytuk viszont keleti szomszédunkat: annak ellenére, hogy Románia lakossága kétszer akkora, mint Magyarországé, a románok hozzánk képest mégis 20 százalékkal kevesebb bérautót kölcsönöztek a nyaralásukhoz. A szlovákoknál hasonló volt a bérelt autók száma az idei szezonban, mint nálunk.

Az Autokolcsonzes.hu a Priceline.com partnereként kérdezte le a magyarok és a környező országok lakosainak autókölcsönzési szokásait 2013. május 1. és 2013. augusztus 31. közötti időszakra, illetve a tavalyi év ugyanezen időszakára vonatkozólag. Az adatok nem reprezentatívak, de a tendenciák felvázolására alkalmasak.