Miközben az idén eddig negyven százalékkal többen kerestek új vagy alig használt autót a Hasznaltauto.hu portálon, mint az előző években, a kínálat is lassan bővülni kezdett. Ennek egyik oka, hogy az idei első nyolc hónapban már húsz százalékkal több új autót adtak el, mint két évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Ez a portál újszerű autóinak kínálatában is megmutatkozik: a kínált személyautók közel hat százaléka idei évjáratú. Köztük szerepelnek azok a szalonautók is, amelyeket átlagosan 12 százalékkal olcsóbban kínálnak, mint hasonló felszereltségű új társaikat.

Pörög az újszerű használt autók piaca 2 Noha a jelenlegi eladó járművek túlnyomó részét továbbra is az öt évnél idősebb autók teszik ki, a pillanatnyi kínálatban a legfiatalabb évjáratoknál – a 2011-es mélypont után – már észrevehető emelkedés tapasztalható. Az 1119 darab, az első tulajdonos által hirdetett, idén forgalomba helyezett használt autó mennyisége időarányosan igen jónak mondható, tavaly ebben az időpontban csupán 1012 ilyen személygépkocsi szerepelt a kínálatban.

Pörög az újszerű használt autók piaca 3 A jelentős fellendülésre az újszerű autók piacán is mindaddig várni kell, amíg az utánpótlást jelentő újautó-eladások szintje el tud rugaszkodni a jelenlegi, évi 55-60 ezres szintről – írja a Használtautó közleménye. A már 12 év felett járó gépjármű-átlagéletkor növekedését is csak egy 30-40 százalékos bővülés tudná megállítani. Ehhez azonban elsősorban a magánvásárlók visszatérésére volna szükség.