A CIG Pannónia biztosító felmérése szerint ősszel tíz százalékkal emelkedik az autóbalesetek száma, de az átlagos kárérték nagyjából változatlan, 290 ezer forintos. A novemberig tartó időszakban balesetek főleg azért történnek, mert sokan nem cserélik le időben a nyári gumikat, nem készülnek fel az őszi esős, hajnalban már fagyos időjárásra. Sokakat váratlanul ér, hogy ősszel megnő a nappali-éjszakai hőmérsékletingadozás, a nappali meleg ellenére is lefagyhatnak hajnalra az utak.

Sokkal több autót törünk össze ősszel 2

Komoly baleseti tényező ebben az időszakban a tócsákba összegyűlő esővíz. Azokon az utakon, amelyeken nagy sebességgel közlekednek a gépjárművek, az autók abroncsai könnyen megcsúsznak, és a nagy sebesség miatt a sofőrök általában már nem tudnak korrigálni. A városban ezek a tócsák eltakarhatják akár a mély kátyúkat is, amelyek könnyen tönkretehetik a futóművet. Számos baleset okozója pedig egyszerűen a szürke, nyomasztó, álmosító idő, amely miatt a sofőrök könnyebben elfáradnak és figyelmetlenek lesznek.

A CIG Pannónia adataiból jól látszik, hogy a kárbejelentők baleset esetén sokszor kapkodnak, nem járnak el körültekintően. Baj esetén mindig a baleset menetét kell leírni, ez adja a jogalapot a biztosítóknak az elbírálásra, a sérülést pedig lehetőség szerint több oldalról is ajánlott lefotózni.