Sokáig vitatkozott az amerikai óriás a Renault-val, hogy melyikük találta fel a buszlimuzin műfaját. Így harminc év távlatából majdhogynem mindegy is: ne firtassuk, ki előzött meg kit, ünnepeljünk! 

Amikor a Chrysler-csoport 1983-ban Dodge Caravan, illetve Plymouth Voyager néven bevezette forradalmi járműkoncepcióját, aligha sejtették, hogy harminc évvel és hetvennyolc szabadalmaztatott egyterű-találmánnyal később tizenhárom millió példányban futkároz majd világszerte a sokoldalú, időközben Chrysler Town & Country néven gazdagabb felszereltséggel is kibocsátott járműve. 
A világ időközben megváltozott, a Plymouth márkát beszántották, de a modellt ez nem zavarta. Keresett magának más névdonorokat: egy ideig Volkswagen Routan néven futott az észak-amerikai piacokon, majd a Fiat és a Chrysler házassága után ez tarthatatlanná vált, de került helyette Lancia Voyager… nem csoda, hogy a válogatás nélkül szaporodó, mindenhová tojást tojó modell és féltestvérei együtt a világ tizenharmadik legsikeresebb modellsorozatát alkotják. 
Harmincéves a Chrysler egyterűje 1
Ennyit a múltról, lássuk a jelent: a cégcsoport ugyanis jubileumi kiadással ünnepli meg az elmúlt harminc esztendőt. A teljes nevén Chrysler Town & Country 30th Anniversary Edition 17 colos polírozott és fényezett keréktárcsákat, évfordulós emblémát és egy egyedi színt: a hangzatos gránitkristály-gyöngyház fényezést kínálja. 
A beltérben Alcantara/nappabőr üléskárpit, a kormányon és a műszerfalon alkalmazott zongoralakk-betétek, motorosan lehajtható harmadik sori ülések és egy sor további kényelmi felszerelés teszi ünnepivé a hangulatot, a fűthető első és második üléssortól kezdve a kulcs nélküli nyitáson és indításon át a motoros pedálsor-állításig. 
Az előző harminc évre a kulcstartón, a műszerfalon, valamint a rádió nyitóképernyőjén feltűnő 30th Anniversary embléma utal. 
Mivel a kontinentális Európában immár kizárólag Lancia Voyagerként kerülhet forgalomba a modell, nem tudni, hogy hozzánk is eljut-e a jubileumi kiadás – ha tippelni kellene, azt mondanánk, hogy nem. De azért ünnepelni lehet.
Szerző: