A kelet-ausztráliai Queenslandban a nyár derekán szellemautó képesztett el egy éjszakai rendőrjárőrt. Amikor a hajnali háromkor fényszóró nélkül közlekedő gépkocsi nyomába eredtek, bűnözőkre vagy tudatmódosító szerek hatása alatt álló sofőrre gondoltak, de a valóság sokkal megdöbbentőbb volt: egy gyerek ült a volán mögött.

Az autó tulajdonosa, a 42 éves Peter John Sivewright az anyósülésen kókadozott, mozgásképtelen részegségbe merülve. 
A férfit azonnal bevitték a rendőrőrsre, és vért vettek tőle. A mért 0,205 százalékos véralkoholszint gyakorlatilag az ivászat utolsó olyan fázisa, ahol még embernek tűnik – ha nem is viselkedik úgy – az illető: memória- és eszméletvesztés, kognitív és motoros képességek csorbulása (azaz sem gondolkodni, sem mozogni nem tud rendesen), vagy akár teljes érzéketlenség (stupor) is felléphet ezen a szinten. 
A napokban megtartott tárgyaláson a bíró gondolkodás nélkül börtönbüntetést szabott volna ki a felelőtlen férfira, ám annak ismeretében, hogy Sivewright alkoholizmusának hátterében súlyos depressziója áll – miután rövid időn belül elveszítette feleségét, szüleit és nagyszüleit, valamint több közeli barátját -, csupán 21 hónapra eltiltotta a vezetéstől.
A férfit az ausztrál sajtó és a közvélemény meghurcolta, az eset után el kellett költözniük korábbi otthonukból. Ügyvédje szerint az ítélet igazságos volt, és lehetővé teszi, hogy védence folytassa azt a gyógykezelést, amelynek jelenleg is aláveti magát.
Arról nincs információnk, hogy megtarthatta-e a felügyeleti jogot, vagy elvették tőle gyermekét.
Vannak autók, amelyeknél fel sem merül a kérdés, iszunk-e vagy vezetünk. Ilyen a Porsche 911, amelynek ötvenedik születésnapjáról multimédiás összeállítással emlékezünk meg.
Szerző: