Azt gondolnánk, egy 2,8 méteres, 450 kilogrammos autócskával már igazán nem okozhat gondot a parkolás. Ez mifelénk alighanem így is van, de a Távol-Keleten, a borzalmasan túlzsúfolt metropoliszokban kevés és méregdrága a parkolóhely, így minden megtakarított négyzetméter aranyat ér.

Így gondolkodhattak a Korea Advanced Institute of Science and Technology munkatársai is, amikor megalkották az önmagába záródó autó prototípusát
A találó módon Armadillo (magyarul: tatu) névre keresztelt kisautó hátsó fele rácsúsztatható az elsőre, pont úgy, ahogy egy tatu összegömbölyödik. Így az autó hossza 165 centiméterre csökken, tehát épp elfér belőle három egy ötméteres parkolóhelyen.
Összecsukva persze gyakorlatilag nincs utastere az autónak, azaz csak kívülről indítható a manőver – erre egy külön okostelefonos alkalmazás szolgál, ami összezárja, majd távvezérléssel a helyére vezeti az autót
Az Armadillo-T egyébként nem egy versenyautó: tíz percnyi töltéssel akár 100 kilométert képes utazni, legnagyobb sebessége 60 km/óra.
És hogy hogyan tekeredik gömbbé egy tatu? Hát így…
Szerző: