Ahogyan a ragadozók jelentette veszélyekhez alkalmazkodnak, úgy alkalmazkodnak a madarak a környezetükben elhaladó járművek által betartott sebességhez – derítették ki a kutatók, akik a brit tudományos akadémia Biology Letters című folyóiratában jelentették meg tanulmányukat, amelyben a madarak menekülési távolságát vizsgálták.

Pierre Legagneux, a Québeci Egyetem kutatója kollégájával, Simon Ducatezzel, a montreali McGill egyetem munkatársával egy évig rótta autóval a nyugat-franciaországi vidék útjait, erdőkön és falvakon át. A két kutató 21 madárfaj magatartását tanulmányozta óránkénti 20, 50, 90 és 110 kilométeres sebességnél. A menekülési távolság számítását akkor kezdték, amikor a madár felrepült, hogy elkerülje az érkező járművet és akkor fejezték be, amikor a jármű elérte az utolsó helyet, ahol a szárnyas a földön tartózkodott.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a “madarak nem a gépjármű sebességére reagáltak, hanem az adott úton megengedett legnagyobb átlagos sebességhez alkalmazkodtak” – mondta Pierre Legagneux a francia hírügynökségnek. A madarak “az útszakaszokat a sebességkorlátozáshoz kötik, hogy csökkentsék az ütközés kockázatát, azaz a veszélyhelyzetet” – írták a kutatók.

“Vannak veszélyeztetett, és az ütközéskor igen sérülékeny fajok”, így a sebességkorlátozás betartása révén csökkenteni lehet a madarak halálozási arányát. “Ha valaki meghaladja a megengedett legnagyobb sebességet, az a madarakra veszélyes, mert nem reagálnak a veszélyforrásra” – írták a kutatók.

(Forrás: MTI)