Az amerikai gazdasági szaklap úgy tudja, a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, FARC) irányítják azokat az engedély nélküli kitermeléseket, amelyekből végső soron, többszörös áttétellel több európai autógyár is vásárolja az autógyártás bizonyos fázisaiban elengedhetetlen volfrámot. 

A volframitérc bányászata (a kokain-csempészet és az emberrablás mellett) fontos bevételi forrás a FARC számára, a gond csak az, hogy a fél évszázada gerillaháborút vívó csoportot nem csak az Egyesült Államok, hanem az EU is terrorista szervezetként tartja számon. 
Volframitérc egy kolumbiai bányász tenyerén

Volframitérc egy kolumbiai bányász tenyerén

Volframitérc egy kolumbiai bányász tenyerén


A Bloomberg nyomozása szerint a volframitércet Pennsylvaniában dolgozzák fel, majd Ausztriába szállítják, ahol volframot állítanak elő belőle. Ebből a volframból aztán a legkülönfélébb ipari késztermék és alkatrész: televízió- és mobiltelefon-képernyő, félvezetők szigetelői, és különösen nagy mechanikai teherbírású elemek, például forgattyústengely-komponensek is készülnek. 
A Volkswagen és a BMW a jelentés nyomán közleményt jelentetett meg, amelyben kijelentik, mindent megtesznek azért, hogy etikus forrásból származó nyersanyagokat használjanak fel. A Ferrari még nem nyilatkozott az ügyben. A Bloomberg cikke kapcsán az ausztriai feldolgozó bejelentette, megszünteti a kapcsolatot eddigi beszállítójával, és új forrás után néz. 
Ez azonban nem lesz könnyű. A világ volframitérc-készletének 85 százalékát Kína felügyeli, ám a hatóságok a hazai gyártók védelme érdekében szigorúan korlátozzák azt exportot, ezért kétségbeesett hajsza folyik a lehetséges források után.
Szerző: