Az egoMedia 68 185 fő – autótulajdonosok és gépkocsival nem rendelkezők – megkérdezésével végzett online kutatásában a válaszadók 69,22 százaléka arra a kérdésre, hogy előre láthatóan mikor fog új vagy használt gépjárművet vásárolni, azt válaszolta, hogy egyelőre nem tervezi ezt.

Közel minden ötödik válaszoló, a megkérdezettek 19,49 százaléka csak 2-3 éven belül tervez autóvásárlást, minden tizedik, 7699 megkérdezett szándékai között azonban szerepel az új vagy használt autó beszerzése egy éven belül.

A kutatásban megkérdezett autótulajdonosok válaszaiból kiderült, hogy minden második autót hitelre vásároltak tulajdonosaik. Az autójukhoz kölcsön segítségével hozzájutók aránya 49,67 százalékot tesz ki, míg a válaszadók 44,62 százalékát adják a kocsijukat készpénzzel megvásárlók, s csupán 5,7 százalék azoknak az aránya, akik egyéb forrásból vették autójukat.

A hazai autósok legnagyobb része, 63,85 százaléka attól retteg, hogy más hibájából balesetet szenved. A megkérdezettek ennél csak jóval kisebb része, 9,14 százaléka fél attól, hogy ellopják az autóját, s csupán a sofőrök 7,49 százaléka tartja reális veszélynek azt, hogy ő okoz balesetet másnak.

A cascóval nem rendelkezők kétharmada, 64,94 százaléka nem engedheti meg magának a biztosítást, míg minden negyedik autós úgy érzi, felesleges cascót kötni járművére annak idős kora miatt.