Első pillantásra felismerhető, hogy miből született és mivé lett a MINI Vision, a BMW csoport divatautójának új jövőkóstoló tanulmánya. 

Leginkább az ős-Minit idéző, hatszögletű hűtőmaszk és a kerekektől kiinduló, az ablakok alsó szegélyénél körbefutó, illetve a küszöb mentén a két lökhárítót is egységbe foglaló, ezüst sáv tűnik fel. 
Ennél lényegesebbek a légellenállást javító módosítások. A jellegzetes fényszóró a karosszériába simuló burkolat alá került, a kilincsek eltűntek, a kerékívekbe elöl-hátul az örvénylést mérséklő légbevezető nyílásokat vágtak, a tetőburkolat pedig méretes légterelőben folytatódik. 
Az utastérben tetten érhető a jelenlegi modell koncepciója, ám azt a végletekig elvitték. A modulárisan bővíthető műszerfal tetszőleges számú és jellegű kiegészítővel berendezhető, az ülések a régi buggy-k stílusát idézik, az ajtózsebekben a brit zászló sávozására rímelő gumipántok segítenek rögzíteni a tárgyakat. 
A MINI Vision legkevésbé extravagáns, ám legértelmesebb megoldása a Driving Experience Control, amely nem a menetdinamikát, hanem a vezetésről a sofőr figyelmét elvonó sallangok mértékét szabályozza. Dinamikus üzemmódban spártai az utastér, ám interaktív kommunikációs állásban megvadul az addig visszafogott belső színvilág, még a padlón is kigyúlnak a fények, a vezető pedig többféle műszerfal-grafika között válogathat. 
Új koncepcióhoz vadonatúj színárnyalat dukál; az aranytónus a kékes beltérrel együtt különleges, visszafogottan avantgárd megjelenést teremt.