Korábban gyári képekkel vagy letakart rendszámmal hirdetett autók fotóival próbálkoztak a csalók, akik ma már valódi autók képeivel, leinformálható szervizmúlttal, sőt megbízható kereskedők nevében töltik fel hirdetéseiket – írta közleményében a Használtautó.hu. A portál szerint ismét emelkedni kezdett a becsapott vásárlók száma: csak az elmúlt másfél évben több mint harminc hasonló ügyben indított nyomozás során kérték az oldal szakembereinek segítségét.

A hitelesség látszatának megteremtése érdekében a bűnözők az eladók széles körét célozzák meg különféle adatkérési trükkökkel. Az egyéni hirdetőket az adott hirdetési oldal kinézetével azonos, személyre szabott e-mailben arra kérik, hogy hirdetésük hitelességének bizonyítása érdekében egy válaszlevélben küldjék meg a hirdetett autó alvázszámát vagy a forgalmi engedély képét. Ezeket az adatokat aztán a hamis hirdetések hitelesítésére használják fel.

A csalók a hirdető kereskedéseknek küldött e-mailben azt is írják, hogy a hirdetési fiókjuk zárolásra került, az újraaktiváláshoz pedig egy általuk megadott címen kell belépniük. A megadott cím kísértetiesen hasonlít ugyan a hirdető portál adminisztrációs oldalára, ám az itt megadott azonosítók és jelszavak a bűnözők kezébe kerülnek, akik ezek után akadálytalanul tudnak a megbízható kereskedő nevében hamis hirdetéseket feladni.

Az átverést az alacsony vételár és a hitelesnek tűnő adatok együttesen készítik elő. Az már csupán a közvetlen levelezés során derül ki, hogy az autó külföldön van, a behozatalhoz pedig az eladó egy előre fizetendő összeget kér. Az eredmény mindig ugyanaz: az előleg eltűnik a hirdetővel együtt. Védekezni egy módon lehet: soha ne fizessünk látatlanban előleget vagy letétet használt autóért, főleg külföldiért.

Bármilyen hirdetésnél komoly figyelmeztető jel, ha a megadott telefonszámon nem, csupán e-mail címen tudunk kommunikálni a hirdetővel. Eladóként az autó azonosító adatait, illetve a forgalmi engedély képét csak személyes kapcsolatfelvétel esetén tanácsos megadni, a hirdető portálok adminisztrációs felületére pedig csak védett, https:// kezdetű elérési címeken szabad belépni.