Elektromos autóknak megfelelő gyorstöltőt helyeztek üzembe szerdán Siófok belvárosában, a Városház téri felszíni parkolóban.

Magyarországon ez a harmadik gyorstöltő, amely nem keverendő össze a 220 voltos töltőoszlopokkal, melyek egy lemerült autót 8-12 óra alatt képesek csak feltölteni. Ez a szerkezet 400 voltos egyenárammal (és 125 A-rel) mindössze fél óra alatt 80%-os állapotba hozza a lemerült akkumulátort, lehetővé téve, hogy egy kávészünet ideje alatt újra jelentős hatótávolságra legyen képes a kocsi. A teljes feltöltéshez további fél óra szükséges.

A töltőoszlop megfelel a CHAdeMO szabványnak, így nemcsak a Nissan villanyautója, a Leaf tölthető ott, de Mitsubishi, a Peugeot, a Citroën villanyautói is. Az Opel Ampera, Chevrolet Volt modellek viszont nem.

A siófoki villámtöltő csak a kezdet: a hasonló berendezések magas árának ellenére, a Nissan tervei szerint egy éven belül országszerte akár harmincnál is több villámtöltő kezdi majd meg működését.

Az ambiciózus tervek a Nissan európai villámtöltő-adományozó programjának részét képezik, melynek keretein belül a Nissan az erre nyitott önkormányzatokkal vagy cégekkel publikusan hozzáférhető töltőállomásokat létesít. Az együttműködésben a Nissan biztosítja a berendezést, míg a partnerei a telepítés és üzemeltetés költségeit állják.


Siófokon a megfelelő elektromos járművel közlekedők legalább egy évig ingyen tölthetik fel akkumulátoraikat. Szükség estén a töltésnél segédkezik a 24 órás ügyelet embere is.

A Nissan közlése szerint az elektromos járművek, mint a LEAF is jelentősen olcsóbban üzemeltethetők (kb. egy dízel gépkocsi km-költségének ötödéből), emellett mentesek a kipufogógázoktól és halkan közlekednek, javítva a levegő minőségét és a települések zaj-szennyezését.

Amiben lehet valami. Egy hasonlóan felszerelt dízelmotoros, automataváltós, hasonló méretű hagyományos autó 1,5 -2 millió forinttal olcsóbb. A Leaf nagyjából 800 forintból tesz meg 100 kilométert, míg a konkurens 2100 forintból. Így akár 115000 kilométer alatt megtérülhet az ára. Ugyanakkor ha nyilvános töltőknél tankol – ahol hazánkban jelenleg ingyen juthat áramhoz – , akkor jelentősen javul ez a mutató.