Egy év alatt 3 százalékkal, 1,45 millió forintra csökkent a használt autók átlagára Magyarországon, miközben az eladott autók átlagéletkora növekedett. A forgalom negyedét hat modell adás-vétele tette ki, közülük az Opel Astra és a Suzuki Swift kiemelkedően uralja a értékesítést – derül ki a hasznaltauto.hu elemzéséből.

Az árváltozás természetesen nem egységes, amire Szemes Árpád, a honlap ügyvezetője is rámutat:
“A kilenc évnél idősebb autók eladási száma több mint tíz százalékkal emelkedett, viszont a 3-5 éves korosztályban negyedével kevesebb jármű cserélt gazdát, mint egy évvel korábban.

Leginkább a közép- és felső középkategóriába tartozó autók, az egyterűek és a nagykocsik tudták megőrizni a tavalyi átlagárszintet, miközben az alsó középkategóriás járművek öt, míg a mini- és kisautók átlagosan kilenc százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy éve ilyenkor.”

Csökken a használt autók ára 1

Az eladott használt autók toplistáját két modell, az Opel Astra (7,8%) és a Suzuki Swift (6,7%) vezeti idén: minden hetedik eladott jármű e két típus valamelyikét képviseli. Őket követi a Ford Focus (3,1%), a Volkswagen Golf (2,9%), az Opel Corsa (2,6%), valamint a Volkswagen Passat (2,5%). Darabszámban ez a hat típus összesen a hazai használtautó-piaci forgalom negyedét biztosította.

Miután hazánkban jelentősen lecsökkent az eladott új autók száma, továbbra is komoly mennyiségű használt autó érkezik külföldről. Az átlagosan tíz éves import járművek immár az összes használtautó-eladás 12 százalékát biztosították ebben az időszakban – két éve még csupán öt százalék volt ez az arány. Ennek a szegmensnek a legnépszerűbb modelljei  a BMW 3-as, a Volkswagen Passat, a Volkswagen Golf, az Audi A4, az Opel Astra és a BMW 5-ös.

Forrás: hasznaltauto.hu