Nehéz a fővárosban parkoló autós dolga, ha el akar igazodni az egyes parkolási társaságokhoz tartozó zónahatárok, illetve a jegykiadó automaták rendszerében. A mai napig sem jelzik egyértelműen, hogy a terület melyik parkolási társasághoz tartozik.


A helyismerettel nem rendelkező autós csak remélheti, hogy a közelben található jegykiadó automatánál váltott parkolójegye érvényes lesz, és nem büntetik meg azért, mert nem a megfelelő automatát választotta – mutat rá közleményében Szabó Máté ombudsman, aki ismételten sürgette a fővárosi egységes parkolási rendszer létrehozását.

Az ügyben, amelyben a biztos vizsgálódott, a panaszos az Andrássy úton található jegykiadó automatánál váltott parkolójegyet, de nem ott, hanem egy közeli keresztutcában állt meg autójával. Az érvényes parkolójegyet a szélvédő mögé tette, azonban a parkolási társaság munkatársa pótdíjfizetési felszólítást helyezett el az autón, arra hivatkozva, hogy “nincs érvényes parkolójegy”. Hiába van mindkét utca a VI. kerületben, más társasághoz tartoznak a parkolóhelyek.

Az autós persze kérte a parkolási társaságtól a büntetés eltörlését – csatolva az érvényes jegyet – , de a cég elutasította a kérelmet, mivel szerintük a jegy nem volt érvényes ott, ahol az autós parkolt. A társaság ugyanakkor méltányosságból annyit engedett, hogy az autós a pótdíj alapösszegének megfizetésével (6000 Ft) rendezze a tartozását. A pénzt befizette, majd próbálta tovább bizonygatni jóhiszeműségét, és a pénzt visszaszerezni. Hiába.

Az ombudsman rámutat, hogy korántsem ritka esetről van szó, a hivatalhoz érkezett parkolási ügyekkel kapcsolatos beadványok döntő hányada a belvárosi kerületek határán való várakozás során adódó anomáliákkal függ össze.

Szabó Máté kiemelte, hogy nem várható el az autóstól annak ismerete, hogy a kerületen belül az adott területen épp érvényes-e a megváltott parkolójegye vagy a parkolási engedélye. Az ombudsman szerint el kell kerülni, hogy az autóst indokolatlan zaklatás érje azért, mert a parkolójegyét nem a megfelelő automatánál váltotta meg.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a parkolási társaságot, hogy fontolja meg a panaszos befizetett pótdíjának visszautalását. A főpolgármesternek pedig azt javasolta, hogy kezdeményezze Budapest egységes parkolási rendszerének a kialakítását, amely egyértelműen és átláthatóan szabályozza a kerülethatárokon történő gépjárművel várakozás esetén a parkolójegyek, illetve lakossági várakozási engedélyek kölcsönös elfogadásának feltételeit.

Az ombudsman jelentése erre a linkre kattintva teljes egészében elolvasható.