A magyarok harmada tervez külföldi utat az idei évre, leginkább a környező országokba a Genertel közelmúltban elvégzett ügyfélkutatása szerint. Ezért a külföldi nyaralásukra a legtöbben, több százezren az idén is autóval indulnak majd el. Éves szinten a milliós nagyságrendet közelíti külföldi autós utak száma. A kárstatisztikák szerint ezek közül közel négyezer esetben történik valamilyen káresemény.

A hazai autósok négyötödének nincs casco-biztosítása, a biztosító összeszedte, hogyan csökkenthető az ismeretlen környezetben amúgy is magasabb baleseti kockázat.

“Fontos tudni, hogy teljes védelmet külföldön is a casco nyújthat” – hangsúlyozza Lantos Lóránt, a Genertel igazgatósági tagja. “A közkeletű tévedéssel szemben a kötelező biztosítás ugyan megfelelő védelmet jelent a külföldön bekövetkező balesetekre, ám csupán az általunk másoknak okozott kárt téríti meg helyettünk”

Jó tudni, hogy a casco csak a magyarországi helyreállítás költségeit téríti. Kivételt a szükségjavítás képez, amellyel a gépjármű szabályszerű és biztonságos közlekedésre alkalmassá tehető. Ugyanakkor a casco kiterjed a tárolásra, az autó hazaszállítására, illetve az autóban utazó személyek hazaszállítására.

Ám két és félmilliónyi hazai autón nincs casco-biztosítás. Ha ezek használói legalább a külföldi tartózkodás ideje alatt szeretnék élvezni a casco által kínált nyugalmat, választhatják az akár egy-két hétre köthető, úgynevezett határozott idejű cascót. Ennek díja viszont általában az éves casco időarányos díjának három-négyszerese, és további hátrány, hogy csak néhány biztosítónál vehető igénybe külön utánajárással.

Minicascóval a legújabb adatok szerint jelenleg csaknem 60 ezer autós rendelkezik. Ez a biztosításfajta nem csak a határokon belül, hanem azokon kívül is önrész nélküli fedezetet kínál a figyelmetlenségből, a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre. Már akár 5 ezer forintos éves díjért is elérhető.

A nem balesetből eredő mechanikai vagy műszaki meghibásodás esetén már egyes, komplex szolgáltatást kínáló lakásbiztosítások is nyújtanak közúti segélyszolgálatot, ami a hibaelhárítás költségeit is téríti.

Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance-szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk. A napi száz forint körül köthető kiegészítő assistance-biztosítás baleset vagy nagyobb műszaki hiba esetén fontos segítség lehet, a javítás költségeit azonban nem téríti.

Forrás: Genertel