Hónapok óta csökken a rendszámtábla ára Sanghajban, ma már kevesebb mint 3 millió forintért megkapható. A helyi vezetés avatkozott közbe.

Márciusban még a 90 ezer jüanos (3,4 millió forintos) határt is átlépte egy rendszámtábla ára, ezzel szemben a hétvégi árverésen 80 ezer jüan (3 millió forint) alá csökkent az ár a kelet-kínai metropoliszban.

A rendszámtáblákat Sanghajban havi aukción értékesítik, számukat kilencezerben korlátozzák. A környezeti aggályok és az utak túlterheltsége miatt limitált számban értékesített rendszámtáblákat számos lakos kiváló befektetésként használta az elmúlt hónapokban a töretlen és előre jelezhető keresletbővülés kiváltotta drágulást kihasználva.

A középosztálybeliek számának és a bérek növekedésének betudható gépjármű-vásárlási láz következtében korábban csaknem egy éven keresztül kétszámjegyű mértékben drágultak a rendszámtáblaárak.

A középkategóriás autó árának megfelelő költség miatt a lakosság többször is panaszt emelt, és a sanghaji vezetés is elismerte, hogy a rendszámtáblák árai “megfizethetetlen” magasságokba emelkedtek.

A drágulás ellen a helyi kormányzat árplafon bevezetésével, valamint a spekuláció letörésével lépett fel. A döntéshozók külön aukciót tartanak a lakossági és üzleti vásárlóknak, emellett szigorítottak azon is, ki jogosult a táblácska vásárlására és azt is korlátozták, hogy a korábbi vásárlók mennyiért árusíthatják azokat.

Korántsem Kínában a legdrágább rendszám a világon, Nagy-Britanniában fizettek már 150 millió forintnak megfelelő összeget az F1 betűkombinációért, az Egyesült Arab Emírségekben pedig 2,5 milliárdot ért az 1-es rendszám.

Forrás: MTI