A német Robert Bosch GmbH. autóipari alkatrész beszállító vállalat elektromos autók hatótávjának megnövelésére alkalmas lítiumion-akkumulátorok fejlesztésére közös vállalatot létesít a japán GS Yuasa Corp. akkumulátor gyártó vállalattal a Mitsubishi Corp. kereskedőház közreműködésével.

Az egyesülés célja, hogy megduplázzák az elektromos autók jelenleg mintegy 200 kilométeres hatótávolságát, az össztömeg csökkentésével párhuzamosan egyetlen feltöltéssel 400 kilométerre növelni képes akkumulátorok kifejlesztése.

Az 50 százalékos Bosch, és 25-25 százalékos Yuasa-Mitsubishi tulajdonosi részvétellel létesülő közös vállalat a megállapodás értelmében jövőre kezdi meg működését Németországban.

A tervek szerint 4-5 millió (1,2 milliárd – 1,5 milliárd forint) euró alaptőkével létrejövő vállalat közös kutatási-fejlesztési tevékenységet folytat majd, valamint támogatja az alapítók értékesítési és marketing tevékenységét.

A közös vállalat feladatainak ellátásában a Yuasa az akkumulátorok fejlesztésével, a Bosch minőségbiztosítással és a szabályozási rendszerek fejlesztésével, a Mitsubishi pedig beszerzéssel és piackutatással vesz részt.

Nem ez az első összefogása ilyen a Boschnak, hiszen korábban a Samsunngal kezdett közösen dolgozni akkumulátor gyártás jegyében.

Forrás: MTI