Öt kontinenst átszelő világkörüli útra indul négy magyar mérnök, a hosszú utazással szeretnék felhívni a figyelmet a magyar diplomások kivándorlásának társadalmi veszélyeire.

Az első, 15 ezer kilométeres, Szibériát átszelő szakaszra a résztvevők június 22-én, szombaton indulnak el Budapestről. 30 nap alatt négy országon (Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia) haladnak keresztül többek között Kijevet, Asztanát, Ulánbátort, Irkutszkot és Jakutszkot érintve, hogy végül Magadanban érjenek célba. Szibériában azonban nem ér véget a földkörüli túra, mivel a tervek szerint jövőre az Egyesült Államokban Anchorage-ból vágnak neki Amerikának, hogy a második menetet Buenos Airesben, Argentínában fejezzék be. 2015-ben pedig Fokvárosból (Dél-Afrika) az afrikai kontinenst és Európát átszelve Budapestre térnek majd vissza.

A négyfős csapat két 23, illetve 25 éves Toyota 4Runner típusú autóval hat hónapos felkészülés után vág neki az útnak. A Julianus Project legnehezebb része a Szibérián keresztül haladó Csontok Útjának nevezett 2000 km-es szakasz. A Jakutszkból Madaganba vezető utat Sztálin építette és nevét onnan kapta, hogy építése során rengeteg rab halt meg. Az építkezés embertelen körülmények között zajlott: télen a nem ritkán -70 fokot meghaladó hideg, míg nyáron az olvadások teremtettek embertelen körülményeket. A Csontok Útja ma is használható, azonban elsősorban télen, amikor nincsenek áradások, melyek keresztezik az autók útját. A Julianus Project kihasználva az olvadás utáni meleg és száraz időt az áradásokat elkerülve próbál ezen a szakaszon áthaladni, mely a túra legveszélyesebb része lesz.

A csapat Ukrajnán keresztül halad át Oroszországba, Jekatyerinburg magasságában Petropavloszknál lépnek be Kazahsztánba, majd délre indulnak Asztanáig, a fővárosig. A keleti oldalon visszalépve Oroszország Altay régiójában érik el Mongólia nyugati határát. Az ország északi részén közel 2000 km földúton és sztyeppén közelítik meg Ulánbátort a Hözgöl tavat is útba ejtve, majd északra haladva az orosz Ulan-Ude felé hagyják el Mongóliát. Kis kitérővel elhaladnak a Bajkál-tó mellett, majd ismét kelet felé veszik az irányt. Kína határánál Jakutszk felé északnak fordulnak, majd a Lena folyótól következik a Csontok Útja 2000 km-es szakasza Magadanig, mely az első etap befejező és egyben legnehezebb része.