Ha izgalmas formáról van szó, akkor mostanában érdemes a Mazdánál keresgélni. A CX-5, a Mazda6 egyaránt különösen mutatós modellek kategóriájukban. Úgy tűnik, az új Mazda3 is beáll a sorba.

Korábban már láttunk valódinak hitt fotókat a japán kompakt modellről, de aztán kiderült, csak számítógépes grafika.  Ezúttal azonban valószínű, hogy tényleg az igazi autót fotózták le. Egy orosz autós lap szerint a fotót annak kapcsán készítették, hogy a modellt az országukban tesztelik.

Folytatva a korábbi generációnál elindított trendet, a Mazda mérnökei fontos célként tűzték ki a súlycsökkentést, amely nyomán (állítólag!) elődjéhez képest 90-100 kilóval könnyebb lesz az új Mazda3-as.

A kínálatban szerepel majd 2,2 literes dízel és 2,0 literes benzinmotor is, de pletykák szerint érkezik új 1,6 literes gázolajos blokk és új 1,3 literes turbós benzines is. Utóbbi motor nemcsak ebben a modellben, de a következő generációs MX-5-ben is nyugdíjazza az 1,6-os szívómotort.

Úgy tudjuk, az új Mazda3 világpremierje New Yorkban lesz még júniusban, az európai bemutatkozása pedig ősszel a Frankfurti Autószalonon esedékes. A magyar piacon várhatóan 2014 elején jelenhet meg a VW Golf, Opel Astra, Ford Focus stb japán ellenfele.