Az ügyfelek az ár-érték arányt, a kényelmi funkciókat, valamint a használati célt mérlegelik a döntéskor. Magánszegmensben a turisztikai célú autóhasználat dominál, főként az alsó- és középkategóriás járművek iránt van kereslet. Nagyobb társaságok foglalásai esetén népszerűek az egyterű járművek és kisbuszok – derült ki a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének (MAKSZ) piaci körképéből.

A Magyarországon is jelenlévő nemzetközi autókölcsönzőket vizsgálva a legnépszerűbb autómárkák a Škoda, a Volkswagen és az Opel, továbbá – különösen az üzleti ügyfelek körében – a BMW, illetve az Audi. Az Opel szinte minden kölcsönzőnél kiemelt márkának számít itthon, 2012-ben közel 700 autót vásároltak a márka palettájáról a MAKSZ tagjai. A Sixt flottájában megtalálhatók emellett például a BMW, Toyota, Ford, Fiat, Kia, Hyundai, Suzuki, Renault, Citroën modelljei, a Hertznél szintén szerepel Hyundai, Ford és Suzuki a kínálatban, továbbá SEAT, Mercedes és Volvo autók is bérelhetők. A Europcar nagyrészt a Volkswagen konszern márkáival dolgozik, de néhány Hyundai és Opel modell náluk is kölcsönözhető. A kisebb kölcsönzőket vizsgálva a Recent Car flottájának például a 70 százalékát Opelek adják.

Az autókölcsönzők flottájuk összeállításakor az ügyfelek igényeit tartják szem előtt. Ehhez jön további szempontként az értékállóság, a gazdaságosság, a megbízhatóság és az újdonságérték. A nemzetközi autókölcsönzőknél emellett figyelembe kell venni a franchise-előírásokat is. Regionális trend, hogy csökkent a luxuskategória, az áruszállító, valamint a kis kategória iránti kereslet, viszont nőtt a jól felszerelt nagy középkategória (pl. VW Passat, Škoda Superb) kihasználtsága.

A céges bérletek esetében egyre nagyobb az igény a magasabb felszereltségű autók iránt, preferáltak a német és japán márkák. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kiegészítő szolgáltatások és felszerelések az autótípus mellett. Nem csupán a cégek, de a magánbérlők körében is általános elvárás lett a kölcsönző által biztosított 0-24 órás assistance szolgáltatás, a navigáció és a kiegészítő biztosítások.