Az olajpiac számos vállalatánál – köztük a termeléssel, a finomítással és az üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó vállalatokon túl ármeghatározó szervezeteknél – tartottak rajtaütésszerű házkutatást az Európai Bizottság (EB) tisztviselői – számol be Napigazdaság.

A bizottság közleménye szerint alapos a gyanú, hogy az érintett vállalatok összejátszottak az árak meghatározásánál, azaz árkartellt hoztak létre, ami súlyosan sérti az EU jogszabályait. Az EB nem nevezte meg egyik céget sem, amelynél vizsgálódott, és leszögezte, hogy egyelőre nem vádolták meg egyiküket sem.

Mint a lap beszámol róla a brit BP, a holland Shell, a norvég Statoil olajcégek és a Platts ármeghatározó vállalkozás megerősítette, hogy együttműködik az európai hatóságokkal egy eljárásban, de a házkutatás tényét csak a Statoil és a Platts ismerte el. A másik két vállalat csak arra célzott, hogy semmi takargatnivalója nincs.

A bizottság arra kíváncsi, hogy az ágazat szereplői egyeztették-e a nyersolaj, a finomított termékek, köztük a benzin és a gázolaj, illetve a bioüzemanyagok árát. Brüsszel álláspontja szerint, mivel nagy tömegben értékesített termékekről van szó, az árak minimális befolyásolása is óriási hasznot hozhat az egyik, illetve kárt okozhat a másik oldalon.

Forrás: Napigazdaság.