Ponta szerdán beszélt az alkotmányozó fórum nevet viselő, civil szervezetekből álló testület ülésén. Ez a testület hetek óta ülésezik a parlamenti vitát megelőzően, mert Romániában folyamatban van az alkotmány módosítása, amiről a törvényhozói testület a tervek szerint nyárig dönt.

A kormányfő szerint az alkotmányból törölni kellene a tulajdonhoz való jog elvét, hiszen ez megnehezíti a bűncselekmények elkövetéséből származó járművek elkobzását. Példaként említette, hogy a belügyminisztérium luxusgépkocsik valóságos parkolóháza, hiszen az állam kénytelen évekig őrizni a lopott járműveket, amíg véget érnek a gyanúsítottak elleni jogi eljárások. Ponta szerint indokolatlan, hogy az állam négy, öt vagy éppen hat éven át őrizze ezeket az autókat, hiszen értékük csökken, és már nem értékesíthetők.

A román kormányfő felvetette a gépkocsik elkobzásának a lehetőségét a súlyos közúti vétséget elkövetők esetében. Romániában magas a balesetek száma: a május 1. és 5. közötti csaknem egyhetes vakáció alatt 88 baleset történt Romániában, amelyben 22 ember vesztette életét. Ponta szerint ez megengedhetetlenül magas szám, és szigorítani kell a felelőtlen járművezetők ellen alkalmazható szankciókat.     

Romániában évente mintegy 10 ezer közúti baleset történik. A legtöbb 2008-ban volt, akkor számuk meghaladta a 10 600-at. 2009-ben és 2010-ben enyhe csökkenés történt, de az elmúlt két évben újból több balesetet jegyeztek, mint az előző években. Az Európai Bizottság szerint Románia a tagállamok közül a második helyet foglalja el az egymillió főre jutó, balesetben életüket vesztett személyek számát illetően. Romániában 94 közúti balesetben életét vesztő ember jut éves átlagban egymillió főre, ez az érték csak Litvániában magasabb, ahol száz halottat jegyeznek. Az EU-ban az átlagérték 55 halott egymillió emberre számolva.

(Forrás: MTI)