Immár tanulmány igazolja, amit amúgy is sejtettünk: a pasik vakmerőbbek az utakon, még akkor is, ha tudják, csak ők húzhatják a rövidebbet.

Évente több mint 270 ezer embert gázolnak halálra a világon, ez a közúti balesetekben elhunyt áldozatok 22 százaléka – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön kiadott statisztikájából. Az ENSZ szakosított ügynöksége felszólította a világ országait, hogy tegyenek konkrét lépéseket a szám radikális csökkentése érdekében.

Ez a téma áll a középpontjában a május 6. és 12. között tartandó nemzetközi közlekedésbiztonsági hétnek is. Az egyhetes rendezvénysorozat – amelyhez 70 ország csatlakozott – abba a kampányba illeszkedik, amelynek célja, hogy ebben az évtizedben világszinten ötmillióval csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma.

A WHO javaslatokat is tett a nemzetközi hét alkalmából. Ajánlja egyebek között a kerékpárosokra vonatkozó szabályozás szigorítását, a gyalogosok közlekedésének biztonságosabbá tételét az autóforgalom elkerülésével, például aluljárók létesítésével, valamint a forgalom elterelését és lassítását a legveszélyesebb utakon.

A statisztika szerint a gyalogosok számára a legveszélyesebb régió Afrika, ahol a balesetben elhunytak 38 százaléka gázolás áldozata.

(Forrás: MTI)