8-8 forinttal csökken mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon szerdától – értesült piaci forrásokból a Holtankoljak.hu. A benzin országos átlagos ára így 413 forintra, a gázolajé pedig 418 forintra csökken.

A GKI elemzése szerint a mediterrán üzemanyag-tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 3,2%-kal, a gázolajé 2,8%-kal csökkent. A forint árfolyama heti átlagban 3,1%-kal erősödött.

Kétszeri döntést követően a Mol a múlt héten összesen 13 forinttal csökkentette a benzin, és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

Heti két áremelés. Vagy árcsökkentés…

Az olajcég február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak hétfőn, hanem szerdán is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt.

A kutak persze önállóan képzik az áraikat, így az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások kínálata között.

A Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar-, import- és logisztikai költségek figyelembevételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés.

Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

Az év szörnye – ezt nézze meg!