A svéd Senior-OLA projekt során forgalomszervezési kérdésekben kikérték az idősek véleményét is. Rövid időn belül több ezer észrevételt tettek a nyugdíjasok, jelezve ezáltal, mi nehezíti a közlekedésüket.

Mint rámutattak a 65 év felettiek jellemzően nagyobb arányban vesznek részt a közúti forgalomban gyalogosként, valamint kerékpárosként, továbbá gyakrabban veszik igénybe a tömegközlekedési eszközöket. Sok esetben a türelmetlenség jellemzi az idősek közlekedését, egy idő elteltével ugyanis már nem képesek kivárni, amíg szabad lesz részükre az út, s váratlanul lépnek le az úttestre. A fentieken kívül a bizonytalanság és a helyzetfelismerés hiányosságai is jellemzi az idősek közlekedését.

A legfontosabb, logikus észrevétel szerint a 65 év feletti gyalogosok az átlagosnál lassabban közlekednek, számukra több időre van szükség, míg átérnek az úttest egyik oldaláról a másikra.

Erre tekintettel a Senior-OLA kiemelt céljai között szerepelt a gyalogosok közlekedését hátrányosan befolyásoló, a járdákon található, mozgást nehezítő akadályok eltávolítása, az észlelhetőség javítása, valamint a forgalomirányító készülékek esetében a túl rövid ideig tartó szabad jelzések felszámolása.

A projektnek eredményeit a hatós figyelembe vette, így Svédországban az időseket biztonságosabb közúti környezet veszi körül.

Forrás: ORFK-OBB