Ónos eső esik Tatabánya és Szentendre környékén, havas esőt jeleznek Mosonmagyaróvár és Vác térségéből, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye észak felén havazik – derül ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának délelőtti jelentéséből.


A Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Jászságban már eső áztatja az utakat, a hőmérséklet is többnyire fagypont felett van, így jellemzően vizes az úthálózat. A Bakonyban még -1, -3 C fokot mérnek, arra előfordulhatnak síkos szakaszok. A Tiszántúlon nem esik csapadék, így ott száraz az úthálózat.

A Dunántúlon, a középső országrészben valamint észak-keleten a fő- és alsóbbrendű utak egyaránt vizesek, Nógrád megyében viszont a hajnal óta tartó havazás következtében latyakos a főutak többsége. Az alsóbbrendű utak Nógrád megyében, Tatabánya, Vác és Eger környékén, valamint a Pilisben általában latyakosak, de járhatók, bár a téli gumi nélkülözhetetlen, északon Putnok és Salgótarján térségében havasak.

Járhatatlan út nincs az országban, az enyhülő idő következtében gyorsan olvad a hó. A szél ereje sokat gyengült, így hóátfúvásokat már nem jeleznek a közútkezelő útellenőrei, de Pilisszentkereszt és Dobogókő környékén, valamint a Mátra magasabban fekvő útjain még téliesek az útviszonyok. A havazás miatt a 2-es főút Nógrád megyei szakaszáról 09.15 órától kitiltották a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépkocsikat.

A társaság arra kéri az autósokat, hogy a havas és ónos területeken fokozott óvatossággal vezessenek, csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.