Kész letölteni büntetését az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten az ír szakminiszter tájékoztatására hivatkozva.

Tobin azt kéri, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését – ismertette Navracsics Tibor.

A magyar miniszterelnök-helyettes közölte: péntek délután már arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Francis Ciarán Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését.

A férfi az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon. Autójával a baleset idején a szakértői vélemények szerint a megengedett 50 km/órás sebességet jelentősen túllépve 71-80 km/órás sebességgel haladt. Félrerántotta a kormányt, felhajtott a járdára, ahol elütötte a babakocsiban ülő hároméves Petrát és ötéves bátyját, Marcit, akik nagymamájukkal várták, hogy átkelhessenek az úton. Mindkét kisgyerek a helyszínen meghalt.

A férfi útlevelét bevonták, később óvadék ellenében azonban visszakapta, így kiküldetése lejártával 2000 novemberében elhagyta az országot. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

Azóta is zajlik a huzavona a büntetés letöltéséről.  Tobin önként feladta magát Írországban és hét hónapot letöltött a büntetéséből. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította. Ezután megszüntették fogva tartását és elhagyhatta az intézetet. A gyermekek apja és Magyarország azóta is küzd, hogy letöltse büntetését.

Talán most sikerül?

Forrás: MTI