Bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin nagykereskedelmi átlagárát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj literje ugyanennyivel lesz olcsóbb – értesült hétfőn piaci forrásokból az MTI. Az emeléssel a 95-ös benzin 433 forintba kerül, a gázolaj ára 431 forint lesz.
   
A GKI szerint a mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 1,8%-kal drágult, a gázolaj esetében heti átlagban 1,3%-os csökkenés volt tapasztalható.

Múlt hét szerdán 3, illetve 4 forinttal emelte a Mol a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti átlagárát.

Kétszer döntenek

Az olajcég február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak hétfőn, hanem szerdán is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt.

A kutak persze önállóan képzik az áraikat, így az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások kínálata között.

A Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés.

Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

Botrány volt a hétvégi Forma-1-es Maláj Nagydíjon. Kíváncsi rá miért voltak elkenődve a dobogón álló pilóták? Miért intett be Webber Vettelnek? Kattintson a részletekért!