Idős emberek kapatosan is vezethessenek autót, de csak nagyon lassan – így döntött Írországban Kerry megye önkormányzata.


A testület ülésén öten szavaztak a meghökkentő javaslat mellett – mindannyian kocsmárosok, vagy volt kocsmárosok. A szavazáson hét “megyeatya” tartózkodott, tucatnyi pedig nem tartózkodott a teremben, mert el se ment az ülésre.

A javaslattal Danny Healy-Rae tanácsos rukkolt ki, maga is kocsmáros. Indoklása szerint az autóvezetői szeszhatár megemelése hangulatjavító: segítene azokon az öregeken, akik magányosan tengetik napjaikat otthon és búskomorságba esnek, viszont eljárnának kocsmázni, ha utána haza is hajthatnának autóikkal. Most nem teszik, mert féltik a jogosítványukat.

Healy-Rae rámutatott, hogy ezek az idős emberek soha nem “öltek meg senkit”, ahol laknak nincs tömegközlekedés, gyér forgalmú utakat használnának, és csak nagyon lassan szabadna haladniuk.

Az önkormányzati döntés most Alan Shatter, Írország igazságügy-minisztere elé kerül azzal a kérelemmel, hogy adjon ki külön vezetői engedélyeket az eldugott vidéki helységekben lakó öregek számára.

Számos politikus szólalt fel az ötlet ellen, amelyet “veszélyesnek” neveztek, illetve szerintük van más lehetőség is Kilgarvanban, mint kocsmába járni.

Hogy pontosan hány év felettieknek járhatna az engedély, mennyit ihatnának, milyen sebességgel vezethetnének nem tudni. Nem valószínű, hogy döntésük megértésre talál a miniszternél. A közlekedésbiztonsági hatóság máris esztelennek minősítette az egész ötletet.

EZT IS OLVASSA EL: TESZTELTÜK A LEGOLCSÓBB MAGYAR AUTÓT

Forrás: MTI