Az elmúlt évekre jellemző, a társaságok költséghatékonyságát javító intézkedésekre idén is lehet számítani a biztosítási piacon. Viszont további teher a biztosítótársaságok számára a biztosítási adó, amely miatt a következő években folyamatos díjemelésre kényszerülnek. Ennek hatására a piac díjbevétele növekedni fog, ez a növekedés azonban nem az, amire a piac vár – a K&H Biztosító előrejelzése szerint.

A casco árak fenntarthatatlan szintre süllyedtek, és már a szolgáltatás csökkentésében sincs tartalék, mivel az utóbbi években az autósok egyre inkább az alacsony szolgáltatású termékek felé fordultak. Így a casco aligha lesz képes kitermelni az újonnan bevezetett 15 százalékos biztosítási adót.

2012-ben országosan közel 5-600 000 szerződéskötést hozott a tavaly év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a váltók száma 3 év alatt mintegy harmadára csökkent. A díjak újra nagyot estek az év végi kampányban, átlagosan 8 ezer forintot spóroltak az autósok a biztosítás díján, de további díjcsökkenésre már kevés az esély.

Az egyes biztosítók ajánlatai nagyon közel kerültek egymáshoz, a jövőben érzékelhető díjcsökkenést egyre kevesebb ügyfél talál majd az ajánlatok között. A választásnál egyre fontosabbá válik az adott biztosító ismertsége, megbízhatósága. Ez már az utolsó két kampányban is erőteljesen megjelent.

A többszöri díjhirdetés megjelenése bár nem fogja alapjaiban felkavarni a piacot, arra mindenképpen lehetőséget ad a piaci szereplőknek, hogy aktívan menedzseljék a portfoliót, és ha szükséges módosítsák a díjukat.  További díjcsökkenés általánosságban nem várható, a legjobb szegmensekben is maximum stagnálást várunk 2013-ban, a gyengébb eredményeket produkáló szegmensekben a biztosítók bizonyosan kénytelenek lesznek díjat emelni.