Már tavaly ősszel, a szeptemberi adatok alapján is biztató volt a Fordok eladási statisztikája: világszerte összesen 737 856 darab Focus talált gazdára, mi több, a gyár az Egyesült Államokban tavaly 2,2 millió autót értékesített.

A kisautók szegmensében is jó évet zárt a Ford, szeptemberig bezáróan 560 061 darab Fiesta talált gazdára világszerte.

A Ford sikere elsősorban az amerikai és ázsiai piacoknak köszönhető. Szakértők szerint a kizárólag Európára koncentráló gyártók veszteséges évet zártak, hiszen az európai eladások egyelőre stagnálnak, így a Ford – a többi európai gyártóhoz hasonlóan – sem zárt jó évet az öreg kontinensen.

Sőt, Európában a Ford tavaly arra kényszerült, hogy a belgiumi Genkben lévő gyár mellett két kisebb üzemét is bezárja a Nagy-Britannia-i Southamptonban és Dagenhamban. A gyártó ennek ellenére bizakodó, állítása szerint 2015-re Európában is nyereségessé válhat, amit a céges flottavásárlásokkal és az új, elsősorban amerikai piacokra szánt modellek – Eco Sport, Edge, Mustang – érkezésével magyaráztak.

Itthon a tavalyi eladási statisztikák alapján a Focus csak a második legnépszerűbb újonnan forgalomba helyezett személyautó volt. A verseny győztese a H Astra, ami a rendőrség 1250 darabos flottavásárlásának is köszönhető, a bronzérmes pedig a J Astra lett.