A 95-ös benzin literenkénti átlagára 414-415 forintra, a gázolajé 420-421 forintra nő. A múlt héten a Mol bruttó 3-3 forinttal emelte a benzin és a gázolaj árát.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj tavaly január közepén volt a legdrágább: egy liter átlagosan 449 forintba került. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a különböző kutaknál.

A GKI korábbi elemzése szerint a mostani áremelést, a tőzsdei jegyzésárak növekedése okozza.  A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,8 százalékos, míg a gázolaj esetében 1,7 százalékos emelkedést mutatnak.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 2,5 százalékkal drágult, a gázolaj ára 2 százalékkal lett olcsóbb. A havi átlagkeresetek az üzemanyagáraktól elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 5,5 százalékkal kevesebb benzint és 1,5 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.