A tavaly márciusi tóhokui földrengés, majd a thaiföldi árvizek jelentős termeléskiesést okoztak a Toyotának, amely nyomán az eladásai is visszaestek. A természeti katasztrófák miatt a Toyota végül elvesztette világ eladási statisztikái alapján a legnagyobb autógyártó címet, amit a General Motors szerzett meg.

Ugyan még nincsenek teljesen végleges eredmények, de az előzetes számadatok alapján egyértelmű, hogy ismét világelső lehet a japán gyártó. A már kellemetlenné váló visszahívási kampányok és azokat követő perek, illetve az amerikai hatóságok által kirótt bírságok ellenére is jelentős haszonnal zárt az Egyesült Államokban is a gyártó. 

Az eddigi adatok alapján a Toyota világszerte idén összesen 9,7 millió autót adott el, ami 22 százalékos növekedést jelent a tavaly még a természeti katasztrófák miatt nehézségekkel küszködő gyár eladási statisztikájához képest.

A GM 9,3 millió darab eladott autójával a második helyen zárja az évet, a harmadik helyen a VW áll. A Toyota jövőre további 2-3 százalékkal kívánja növelni eladásait világszerte, de a stagnáló európai piac miatt főleg az amerikai piactól várja a jelentős növekedést.