Az amerikai kincstár a tulajdonában lévő GM-részvények 40 százalékát heteken belül visszaadja a General Motorsnak, a fennmaradó részt pedig 12-15 hónapon belül értékesíti – írja az USA Today a Detroit Free Press cikkét idézve.

A General Motors közleménye úgy fogalmaz, hogy a GM 200 millió részvényt vásárol vissza az amerikai kincstártól január folyamán 5,5 milliárd (1190 milliárd forint) dollárért, ami 26 százalékról 19 százalékra csökkenti a kincstár tulajdonrészét.

2009-ben került állami irányítás alá a GM, miután csődvédelmet kért, mert bevételei duplájára emelkedtek tartozásai. Óriási hitelre tett szert, miközben az átszervezés során számos márkát megszüntettek (pl. Saab), 21 ezer munkahelyet felszámoltak, üzemeket, márkakereskedéseket zártak be. Végül rengeteg munkahelyet mentettek meg és a cég is talpra állt. Olyannyira, hogy újra a világ legnagyobb autógyára a GM.

“A részvény-visszavásárlás bejelentése a sikeres autóipari mentőprogram végleges lezárása felé tett fontos lépés. Megszünteti a GM-ről mint állami vállalatról a partnerek körében kialakult véleményt, és jól példázza a GM további sikereibe és jövőjébe vetett bizalmat” – fogalmazott Dan Akerson, a GM vezérigazgatója.

A részvény-visszavásárlás 27,50 dolláros árfolyamon történik, ami 7,9 százalékos prémiumot hordoz a papír keddi záróárfolyamához képest. A GM negyedik negyedévi eredmény-beszámolójában ez 400 millió dolláros leírásként jelenik majd meg.

Jelenleg az amerikai kincstárnak 500 millió darab GM-papírja van, amit 53 dolláros árfolyamon kellene értékesítenie ahhoz, hogy a kormány nullszaldóval jöhessen ki a mentőprogramból. A 27,50 dolláros árfolyamon az amerikai kincstár így veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni befektetése után, 5,1 milliárd dollárt (1100 milliárd forint) legalább. A közlemény szerint a 200 millió darab eladása után fennmaradó 300 millió darabot a tőzsdén értékesíti majd a kincstár “szabályos keretek között”.

Autóipari szakértők 2013 elejére várták az amerikai kincstár döntését GM-részesedése további sorsáról. Elemzői vélemények szerint a részvények visszajuttatása kedvező piaci fogadtatásra talál majd és fokozza majd azoknak a befektetőknek az érdeklődését is a GM részvényei iránt, akiket eddig a magas állami tulajdoni arány tartott távol a vásárlásuktól.

Az amerikai kincstár részvényeladásával párhuzamosan a kormány megszüntet minden, a 49,5 milliárd dolláros mentőakció fejében a General Motorsra kivetett korlátozást. A GM-nek ezentúl például módjában lesz akár vállalati repülőgépet is vásárolnia.

Forrás: MTI