Az ausztrál rendőrség közleményben hívta fel az iPhone navigációs rendszerét használók figyelmét arra, hogy ne kövessék a rendszer által ajánlott útvonalat, mert a hibás program miatt akár életveszélyes helyzetbe is kerülhetnek.

Rengetegen eltévedtek az elmúlt hónapokban, akik az Apple utasításait követve a Mildure nevű városba próbáltak eljutni. A hibás térképrendszer ugyanis a településtől egy 70 kilométerrel távolabb eső pontra, a Murray-Sunset nemzeti park közepére navigálta az autósokat.

A helyi rendőrség azért tartja roppant veszélyesnek a kialakult helyzetet, mert a park területén nincs ivóvíz, a nappali hőmérséklet pedig elérheti akár a 46 Celsius fokot is. Beszámolók szerint több autós is olyannyira eltévedt, hogy 24 órán keresztül barangoltak a park területén élelem és ivóvíz nélkül. Továbbá a gyenge térerő miatt helyenként még segítséget sem tudtak kérni.

A probléma gyökere onnan ered, hogy az Apple az iPhone új iOS6 operációs rendszerében – rivalizálási okokból – leváltotta az eddig használatos Google térképszolgáltatását, és azt saját fejlesztésével próbálta pótolni, egyelőre nem túl sikeresen.