Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kora reggel Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, és Nógrád megye teljes területére, a fővárosra, valamint Pest megye jelentős részére narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken tartós ónos eső kialakulására kell készülni.

Emellett citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben Csongrád, Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével szinte az egész országban. Az elsőfokú riasztás szerint ezeken a területeken is számítani lehet 1-3 órán belül gyenge ónos esőre.

Mi az ónos eső?

Az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti.

Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos eső a földet éréskor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan zajlik le.

 Az ónos eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele. A Kárpát-medence kedvez az ónos eső kialakulásának.

Az ónos vagy ólmos eső a magyar nyelv egyik sajátos kifejezése, mindkét jelzőt régóta használjuk. Az angol, a német vagy az újlatin nyelvekben fagyott, darás vagy túlhűtött esőnek nevezik.

Forrás: wikipedia

A meteorológiai szolgálat szombaton veszélyjelző figyelmeztetése szerint a kora délelőtti órákban átmenetileg többfelé várható ónos eső, fagyott eső, északkeleten havazás, amit aztán délnyugat felől egyre nagyobb területen eső vált fel.
 
A Dunántúl északkeleti és az Alföld északi részén, továbbá az Északi-középhegységben tartósan ónos eső valószínű. Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli felén a jelentős mennyiségű (5 millimétert meghaladó) ónos eső vastag jégpáncélt képezhet. Emiatt ebben a három megyében az egész napra szóló veszélyjelzés szerint a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén a délutáni, esti órákig havazásra lehet számítani. Itt 10 centimétert is meghaladó tapadó hó hullhat, amit este ott is ónos eső, majd eső vált fel. Éjfélig az Északi-középhegység térségében 20-30 milliméter csapadék hullhat.

A várható ónos eső miatt pénteken a közútkezelők arra kérték a lakosságot, hogy aki teheti ne induljon útnak. Az útkezelő arra is felhívja a figyelmet, hogy a síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék.

A rendőrök az elmúlt 24 órában összesen 171 közúti közlekedési balesetnél intézkedtek az ország útjain. A balesetek 9 esetben súlyos, 22 alkalommal könnyű sérüléssel végződtek, továbbá 109 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt.

Forrás: MTI, Police.hu