2013-tól indul a rali-világbajnokságon a Volkswagen. A csapat, illetve a versenyautó bemutatója a hétvégén zajlott Monte Carlóban. Ám a Polo R WRC nem csupán a raliautót takarja, de ugyanezen a néven bemutatkozott egy új kisautó is. A Bemutatón ott voltak a csapat versenyzői, többek között Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala, Andreas Mikkelsen.


A Polo új csúcsmodellje kétliteres turbómotort kap, amelynek teljesítménye 220 lóerő, míg maximális nyomatéka 350 Nm. A Golf GTI-ből ismerős motorral 6,4 másodperc alatt gyorsul száz km/órára a kocsi, míg maximális sebessége 243 km/óra. A kisautók között kiemelkedő motorteljesítmény mellé sportfutómű és nagy teljesítményű fékrendszer tartozik. Ellentétben a 4×4-es hajtással szerelt versenyautóval itt a nyomaték csak az első kerekekre jut el.

Látványra sem utolsó a Polo R WRC. A versenyautóra utaló első kötény, 18 colos felnik és hátsó szárny teszi izgalmassá a többi Polóhoz hasonló karosszériát. Belül sportülések és sportkormány fogadja a pilótát, a versenyautóra való utalás jegyében számos helyen Alcantara díszíti az utasteret.

Az utcára szánt Volkswagen Polo R WRC-ből 2500 darab készül. 2013-tól vásárolható meg.